Læger og Etisk Råd: Aktiv dødshjælp er en glidebane

Siden formanden for aktive læger, Svend Lings, fortalte om hans arbejde med aktiv dødshjælp, har debatten kørt, om hvorvidt der skal laves om på de nuværende regler. Det mener Ole Davidsen, overlæge på Horsens Hospital og regionrådsmedlem i Midtjylland, vil skabe en farlig glidebane.

Af Andreas Frederik Rune Wentoft

Aktiv dødshjælp er ulovligt i Danmark. Den seneste meningsmåling lavet af Megafon for Tv2 viser dog, at helt op til 79% af den danske befolkning er for en legalisering af aktiv dødshjælp. Selvom der er en massiv folkelig opbakning til en lovændring, er Etisk Råd klare i mælet med hensyn til en legalisering.

Sidst Etisk Råd tog stilling til en eventuel lovændring var i 2011, hvor kun to af rådets medlemmer tilsluttede sig muligheden for at ændre på loven. Formanden for Etisk Råd, Gorm Greisen, har således også stået som modstander af en lovændring i medierne.

Flemming Schollaart er formand for foreningen ”en værdig død”, som kæmper for at aktiv dødshjælp skal være en mulighed i Danmark. Personligt har han hjulpet 4 terminale patienter til Schweiz, hvor de har begået assisteret selvmord. Etisk råds argument mod aktiv dødshjælp, er at det vil kunne skabe en glidebane. Men det mener Flemming ikke er en realitet

”Hvis man holder sig til de eventuelle regler der ville være, så kan jeg ikke se den glidebane,” siger Flemming Schollaart.

”Skal du ikke snart til lægen, mor?”

Ole Davidsen deler Etisk Råds bekymring om den hypotetiske glidebane. Det er til dels en bekymring omkring en nedvurdering af menneskets liv, og en bekymring om at gamle patienter vil kunne blive pressede til dødshjælp.

I Ole Davidsens tænkte eksempel, kunne en gammel og svagelig patient måske blive presset til at tage imod tilbuddet om aktiv dødshjælp af dennes pårørende.

”Der er jo mange måder at foreslå sådan nogle ting på,” siger Ole Davidsen

 

Etisk spørgsmål i den politiske debat

Spørgsmålet om aktiv dødshjælp er sjældent i den politiske debat. Det har Thomas Søbirk Petersen tidligere forklaret til Etik.dk, skyldes at etiske spørgsmål sjældent rykker noget for alvor hos vælgerne. Det er tit økonomiske spørgsmål, der fylder mere.

Det til trods udtalte Mette Frederiksen på Socialdemokratiets kongres 2016, at debatten skal tages i 2017. Derfor er det nok at forvente, at emnet aktiv dødshjælp vil fylde mere end sædvanligt i den offentlige debat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *