Ung mand dømt for hustruvold

En ung mand sad tiltalt for vold mod sin kone i Aalborg byret. Konens skader bestod af gentagne slag i ansigtet og op til flere bid i henholdsvis højre og venstre arm.

Af Andreas F. R. Wentoft                                 

Den pågældende episode startede ved, at konen kiggede i sin mands mobil og derefter blev jaloux og skændtes med sin mand. Skænderiet har ifølge politiet medført en del tumult imellem mand og kone, men ikke resulteret i decideret vold. Senere samme dag bliver politiet dog tilkaldt igen.

Denne gang har skænderiet været noget mere voldsomt og er igen endt med at blive fysisk. Konens forklaring lyder på, at hendes mand, altså tiltalte, har givet op til ti knytnæveslag i ansigtet, slået hendes hoved ned i gulvet og bidt hende i højre og venstre arm.

Manden hævder, at nogle af konens skader er kommet af at have slået sit eget hoved ind i dørkarmen med det formål at beskylde ham for skaderne. Manden hævder, at billederne af hans hænder fra den pågældende dag beviser, han ikke har slået sin kone så mange gange, som hun påstår, fordi han ikke har tydelige mærker eller sår på hænderne.

Var det slagsmål eller overfald?

Under retssagen prøver forsvareren at få dommeren til at se på sagen som et slagsmål, da straffen for et slagsmål ikke er lige så hård som for et overfald. Manden fik rifter på halsen under deres tumult, og siger derfor, at de indgik i slagsmål. I et slagsmål kan straffen for vold helt forsvinde.

Anklageren påpeger at rifterne er kommet som følge af selvforsvar, og derfor ikke burde give manden ret til at blive prøvet, som om det var et slagsmål. Anklageren vil have manden dømt for overfald og foreslår to til tre måneders fængsel. Om det skal være en betinget eller ubetinget dom, lader hun domstolen skønne.

Forsvareren påpeger, at lignende sager om vold har medført straffe på 30 dages betinget fængsel og samfundstjeneste, og siger derfor, at han mener to til tre måneder vil være for meget, da mandens sag ligner de tidligere sager meget.

Uenigheder i retssalen

Inden dommeren og domsmændene skal afsige dom, skal forsvarer og anklager komme med deres afsluttende bemærkninger. Anklageren starter med sin afsluttende bemærkning, som består af, hvad hun synes, straffen skal være og begrundelserne herfor.

Anklagerens bud på en straf er to til tre måneders fængsel. Dommen er høj, fordi manden har slået gentagne gange, han er fortsat med at slå, efter konen ligger ned, og at han måske kan have (påført)medført varige psykiske mén for sin kone.

Forsvareren mener, straffen skal være mindre, fordi manden ikke er tidligere straffet, volden kom som resultat af konens snagen i mandens mobiltelefon, og at manden var følelsesmæssigt oprørt under overfaldet.

30 minutters uvished

Efter at have voteret i 30 minutter kommer dommeren og domsmændene ud. Dommen lyder på 50 dages betinget fængsel, 60 timers samfundstjeneste og en prøveperiode på et år. Prøveperiode betyder, at hvis manden begår kriminalitet indenfor et år efter sin dom, så skal han i fængsel 50 dage.

Efter dommen gik tiltalte og hans advokat ud af retssalen, for at finde ud af om han vil anke dommen. Han valgte at tage sin betænkningstid i brug og skal derfor vende tilbage med et svar til retten indenfor 14 dage.

Vinkelsætning: Jeg vil fortælle, at en mand prøvede at bortforklare sin kones skader ved, at hun havde påført dem selv, men i stedet blev dømt for vold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *