”Krav maga er ikke en sport, det er et systemforsvar”

krav-maga-billede

Christian Namrock iført sort T-shirt og kakibukser igang med at undervise

Selvforsvarsteknikken krav maga har vundet stødt frem i Danmark de seneste år. Christian Namrock mener, at det kan skyldes realismen i krav maga i modsætning til klassiske kampsportsgrene som karate og kung-fu.

Af Andreas F. R. Wentoft

”Krav maga er designet til gaden,” siger Christian Namrock, imens han holder øje med det næste hold, der øver orientering og undvigemanøvre.

Christian Namrock, der er instruktør ved Krav Maga Global Aarhus, råber ud i lokalet, at det nu er tid til sparring. Ikke bare en-mod-en, men to-mod-en. Det er ikke noget man normalt ser i kampsport, hvilket er lige netop derfor, man ser det i krav maga. I det virkelige liv er der ingen dommer til at holde øje med, at alt går ordentligt for sig.

Blandt professionelle magtudøvere, såsom politimænd, soldater eller bodyguards, har teknikken længe været anerkendt og brugt i høj grad. Der er selvfølgelig gradsforskelle mellem professionel krav maga og det, man kan lære som civil. Men grundtanken bag teknikken forbliver den samme, det handler om at udvikle reflekser og naturlige reaktioner.

Advokater, IT-folk og lærere

Hvis man tror, at krav maga kun er for store mænd, vil man efter et blik på det øvede hold onsdag aften klokken 20 dog hurtigt få aflivet den fordom. Holdet består af mænd og kvinder i alle former og størrelser. De kommer fra erhverv, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med magtudøvelse. Kvinder og mænd sparrer selvfølgelig også sammen. Undervisningen er ikke kønsopdelt, for det er den rigtige verden ikke.

Med et så effektivt selvforsvarssystem kan man godt blive urolig for, at det falder i de forkerte hænder. Det behøver man dog ikke være, da man skal fremvise ren straffeattest ved tilmelding til holdet, for som Christian forklarer:

”Al indblanding med drugs, vold eller våben er ensbetydende med, at man ikke kan dyrke krav maga.”

Der er ingen skam i at løbe

Krav maga er ikke bare konstrueret til virkeligheden i den forstand, at det handler om at overvinde sin modstander, men også i at det oftest er en god ide at tage benene på nakken. Et angreb kan åbne op for en mulighed for flugt, som ellers ikke ville have været der.

Christian ser krav maga som et redskab, man kan vælge at bruge i forskellige situationer. Hvis du er trængt op i en krog og er nødt til at kæmpe, er det godt, at dette rent faktisk er en mulighed. Men ifølge Christian Namrock drejer det sig som oftest om at komme væk.

I bund og grund handler det om de naturlige reaktioner, som gruppen har fra start af. Teknikken er bygget op omkring eksisterende reflekser og er ydermere opnåelig for alle former og størrelser. Børn som voksne kan gå til krav maga. Alt det kræver er interessen, en ren straffeattest, og at man sætter en halvanden time af en onsdag aften for at komme og prøve det.

2.813 anslag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *